Leven van een VA - header Marjolein

VA in het fruit en groen

Marjolein Sloot komt uit een Betuwse fruittelers familie. Haar vader is inmiddels gepensioneerd en heeft zijn fruittelersbedrijf overgedragen aan een opvolger. Marjoleins broer is overgestapt naar de boomverzorging. Ondanks de secretariële en administratieve opleiding en werkervaring, zal het niet verrassen dat de klanten en opdrachten van Marjolein als VA in de fruit en groen sector zitten.

Het fruit en groen kruipen waar ze niet gaan kunnen

Al van kinds af aan ben ik een regelaar op de achtergrond. Ik zorg dat alles op rolletjes loopt, dat iedereen doet wat die doen moet en dat dat ook keurig op tijd gebeurt. Na mijn secretaresseopleiding heb ik enkele jaren als (ondersteunend) bewindvoerder gewerkt en daar werd mijn interesse voor de combinatie van “de mens en zijn geld” heel concreet. Het gedrag van mensen in relatie tot geld vind ik interessant en nadat ik bij het bedrijf stopte, wist ik wel zeker dat ik die combinatie van mensen en geld in mijn nieuwe werkomgeving wilde blijven hebben.

“Thuiswerken geeft mij rust”

Wat ik ook wist nadat ik bij het bedrijf was gestopt, was dat zelfstandig vanuit huis werken heel goed bij mij past. Het geeft mij rust en vanuit die rust kan ik optimaal mijn kwaliteiten kwijt: regelen, delegeren, coördineren. Kort gezegd zorgen dat iedereen doet wat die doen moet in de goede volgorde en op de tijd dat het moet. Ik merk dat mijn klanten, vrijwel allemaal fruittelers en ondernemers in de groenverzorging, het prettig vinden dat iemand die taak van hen overneemt. Dan kunnen zij focussen op de praktische en operationele taken. Dit gevoel van onmisbaar zijn voor mijn klanten doet mij heel goed.

Klik met de mentor

Toen ik doorhad wat ik wilde en dat ik zelfstandig wilde gaan werken, kwam het VA vak op mijn pad en daarmee ook Nicole Bunschoten, een VA opleider. Naast haar (gratis) webinar heb ik haar telefonisch gesproken over het VA vak en de mogelijkheden en het klikte meteen tussen ons. Haar enthousiasme en directe manier van communiceren, past prima bij mij. Daarom besloot ik mijn VA opleiding bij haar te volgen, mede ook door de 1-op-1 aanpak.

Jezelf laten zien snijdt aan twee kanten

De uitdaging en vrijheid trekken me heel erg aan in het VA vak en het zelfstandig ondernemer zijn. Ik word in bepaalde mate gedwongen mezelf te laten zien en dat vind ik best spannend op een positieve manier, ik leer mezelf ook nog beter kennen. De remming die ik in de betaalde werkomgeving voelde, heb ik los kunnen laten en daardoor krijgen mijn klanten mijzelf persoonlijk en als ondernemer te zien.

Ik merk dat ik het belangrijk vind een vertrouwensband te creëren met mijn klanten. Ik laat zien dat ik het ondernemerschap snap doordat ik zelf uit een ondernemersfamilie kom.

“Lekker buiten zijn”

Voor mijn klanten is het prettig als ik geregeld op hun locatie ben. Zij zijn niet allemaal volledig bekend met alle online en digitale mogelijkheden en hebben ook niet altijd tijd en gelegenheid zich daarin te verdiepen, dus dan ben ik bij hen op het bedrijf. Voordeel daarvan is dat ik zelf ook veel buiten ben en door mijn eigen flexibele werkagenda ook nog wel eens lekker “hands on” bij kan springen en dan sta ik ook kersen te verkopen.

Strenge juffrouw

Soms moet ik de strenge juffrouw zijn en tegen mijn klant zeggen “Je moet dit of dat nu echt even doen, het kan nu niet langer meer wachten.”. En dat vinden ze helemaal niet erg, iemand die hun structuur brengt in het zakelijke deel van hun bedrijf. Naast het herinneren aan wat gedaan moet worden, zorg ik voor de administratie, ook het financiële gedeelte al ben ik zeker geen boekhouder! Dat is een ander specialisme. Ondernemers hebben vaak ook prachtige nieuwe plannen, er moet echter wel geprioriteerd worden wat wanneer opgepakt kan worden naast de al lopende business. Niet alles kan tegelijk.

Dat ik dit voor klanten kan betekenen, klanten waarvan ik de achtergrond zo goed ken en begrijp, geeft mij veel voldoening. Ik doe wat ik leuk vind en daarmee help ik hen en hun bedrijf.

Concullega’s in plaats van concurrentes

Tijdens mijn oriëntatiefase naar het VA vak en het zelfstandig online ondernemerschap sprak ik meerdere actieve VA’s en VA opleiders. Mij viel meteen op dat de VA’s onderling meer conculega’s zijn dan concurrentes. Er wordt veel samengewerkt en kennis en ervaring gedeeld en dat voelt heel prettig.

Benieuwd of het VA vak iets voor jou is of dat jij geschikt bent voor het VA vak?

Bij mij krijg je geen confetti en ballonnen, geen poespas rondom de opleiding, je krijgt 100% Nicole met een gedegen programma en vooral 1 op 1 persoonlijke coaching en aandacht. Spreekt het online ondernemerschap je aan? Wil je zelf groeien en meer leren? Of heb je andere vragen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan of meld je aan voor mijn eerstvolgende webinar.

Virtuele groet,

Nicole portret