Leven van een VA - header Sandra 2

Deze opmerkelijke uitspraak doet Sandra Meessen. Zij startte in maart 2020 met mijn programma "Start als VA" en is sinds juni van dit jaar officieel bij KvK ingeschreven en actief als Virtueel Assistent. Vanuit haar eerste maanden ervaring als VA legt ze haar vergelijking met fietsen in de Tour de France toe.

Geboorte van “Leven van een VA”

Mentor Nicole vroeg mij enkele weken geleden of ik er iets voor voel om het samenstellen en publiceren van haar nieuwsbrieven van haar over te nemen. Met de huidige vorm van haar nieuwsbrieven is ze zelf niet meer tevreden, ze bereikt er haar doel niet meer mee. Ze wil haar nieuwsbrieven meer in het thema “een inkijkje in het leven van een VA” gieten. En of ik haar daar bij wil helpen. Ja, dat wil ik wel, dit vind ik een leuke uitdaging! Toeval of niet, maar een week of twee voor haar vraag, stuurde ik haar mijn artikeltje met de vergelijking VA en Tour de France.

Hoezo "Werken als VA is net als fietsen in de Tour de France"

Tijdens het kijken naar de Tour de France in september 2020 realiseer ik me dat ik het werken als VA wel enigszins vergelijkbaar vind met het fietsen van de Tour de France. Ben ik helemaal gek geworden? Nee hoor, ik leg de vergelijking uit.

Specialisten en generalisten

De Tour de France bestaat uit verschillende typen etappes met ieder zijn specialisten:

  • vlakke ritten waar de sprinters meestal de hoofdrol spelen;
  • zogenaamde overgangs- of vluchtersetappes waar de durfallen en “out of the box” denkers vaak (alleen of met een groepje durfallen) op avontuur gaan;
  • bergetappes waar de echte klimmers naar voren komen;
  • tijdritten die ook hun eigen specialisten kennen en hier bestaat ook nog de variant ploegentijdrit voor, waarbij het op samenwerking met ploeggenoten aankomt.

En dan zijn er de zogenaamde “ronderenners” die niet specifiek specialist op 1 onderdeel zijn, maar goed genoeg in alle soorten etappes.

Zo ervaar ik werken als VA ook. Sommigen zijn expert in technische werkzaamheden, andere VA’s specialiseren zich in (online) marketing activiteiten. Er is een groep die helemaal blij wordt van administratieve en secretariële werkzaamheden, dan zijn er nog de VA’s die uitblinken als eventmanagers. Ook in het VA vak zijn er generalisten of allrounders die veel leuk vinden en ook veel goed genoeg beheersen om hun klanten te kunnen ondersteunen en helpen.

Mijn voordelen van het VA-schap

Ikzelf ben van huis uit een generalist, ik weet genoeg van veel onderdelen om voor mijn klanten van toegevoegde waarde te zijn. Dit wordt ook gedreven door mijn nieuwsgierigheid en leergierigheid. Nieuwe materie leren vind ik leuk en geeft mij veel energie. Mijn kwaliteiten lenen zich goed voor een breed scala werkzaamheden.
Het VA vak biedt mij aantrekkelijke voordelen. Zo kan ik mijn werktijden én werklocaties indelen naar wat mij het beste past. Het brede scala aan activiteiten van het Virtual Assistant vak geeft mij de vrijheid ook daar mijn keuzes in te maken en daarop ook mijn klanten en opdrachten te selecteren.

Struggles van een VA

Uiteraard zit ik ook wel eens met mijn handen in mijn haar, zeker nog in de opstartfase van mijn online onderneming en mijn VA schap:

  • “Ik weet nog niet precies wie mijn doelgroep is.”. Dit heeft impact op mijn aanbod, op mijn website en social media marketing, kortom op mijn totale zichtbaarheid. Dit is dus een vraag om al vroeg in het proces een helder antwoord op te hebben. En mijn advies is: zoek een mentor of een buddy om dit soort vragen mee te onderzoeken en te sparren.
  • “Wat moet ik nu weer posten op social media? Ik heb geen inspiratie meer!”. Gelukkig ben ik niet de eerste met deze struggle en kan ik gebruiken maken van tips en tricks die anderen beschikbaar stellen. Bijvoorbeeld een social media content planner gebruiken en planningstools om content alvast vooruit samen te stellen en in te plannen.
  • “Aaaaaah! Ik wil geen selfie bij mijn social media bericht! Ik hoef niet zo in de spotlight. Ik sta nooit leuk op een foto.”. Het advies van mijn mentor: koop een simpele selfiestick en ga oefenen. Zoek een setting waar je je zelf prettig bij voelt, op je werkplek of juist lekker buiten, met een kop koffie of juist met je laptop en maak een paar selfies. Voordeel van digitale fotografie: als je de foto niet leuk vindt, druk je op “delete”. Stap juist eens buiten je comfortzone en maak een gekke foto van jezelf. Test met verschillende stijlen selfies op social media op welk plaatje je welke reacties krijgt. En ik moet toegeven dat oefenen hierin wel werkt.

En zo bieden ook de struggles die iedere VA kent, mogelijkheden om te groeien, als persoon en als ondernemend VA. De diversiteit van werkzaamheden en daarmee ook de dynamiek in de samenwerking met de klant maakt voor mij het werk als Virtueel Assistent uitdagend en energie gevend. Ik kan ook niet volledig op routine vertrouwen, want er zit altijd wel een nieuw aspect in het werk wat me uitdaagt op mijn kwaliteiten.

Benieuwd of het VA vak iets voor jou is of dat jij geschikt bent voor het VA vak?

Bij mij krijg je geen confetti en ballonnen, geen poespas rondom de opleiding, je krijgt 100% Nicole met een gedegen programma en vooral 1 op 1 persoonlijke coaching en aandacht. Spreekt het online ondernemerschap je aan? Wil je zelf groeien en meer leren? Of heb je andere vragen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan of meld je aan voor mijn eerstvolgende webinar.

Virtuele groet,

Nicole portret