Leven van een VA - header Yolanda

Logische stap naar VA

Yolanda Barendsen heeft reeds een lange carrière bij de overheid en kort in het bedrijfsleven op haar CV staan als de situatie zich, op haar 54e, voordoet om naast de betaalde baan ook als zelfstandig ondernemend VA te starten. Zij kan vanuit haar ervaring als startend online ondernemer goed overzien hoe logisch deze stap is naast de betaalde baan die zij heeft en de functies die ze vervuld heeft.

Rode draad vanuit betaalde banen naar VA en online ondernemer

Toen ik vele jaren geleden als secretaresse startte bij het ABP (inmiddels APG) kon ik niet bevroeden dat ik nu, in 2020, als online ondernemer zou starten, vanuit dezelfde drijfveren. De uitdrukking ’spin in het web’ typeert mij, ik ben een ondersteuner pur sang en werk uitstekend zelfstandig, vanuit eigen autonomie, netjes en gestructureerd. Bovenal ben ik een ‘mensen mens’, ik zorg voor de mensen om me heen en ontzorg hen van ‘gedoe’ rondom verslaglegging, administratie en regeltaken.

Samen met mijn echtgenoot heb ik enkele jaren een moeilijke periode gehad door onze onvervulde kinderwens. Het eigen verdriet en rouw zorgde voor de overstap van secretaresse functies naar de functie van uitvaartverzorger. Dit werk ervoer ik als waardevol en dankbaar, omdat ik in de moeilijkste dagen families en vrienden van een overledene kon bijstaan. Ik ondersteunde hen bij het vormgeven van de uitvaart, afscheid nemen en verzorgde een waardige afscheidsdienst van hun dierbare.

Juist bij deze werkgever merkte ik duidelijk dat de organisatiecultuur absoluut een rol speelt in hoe goed ik het naar mijn zin heb en hoe goed ik daarin functioneer. Daar waar de organisatiecultuur te veel gericht was op de prestatie, niet op het proces, de medewerkers en de klanten, voelde het voor mij alsof de ziel van de organisatie en de afdeling er uit was. Het verlangen naar een werkomgeving waar het eerder mens- en procesgericht was dan enkel prestatiegericht deed mij overstappen naar gemeentelijke overheden waar ik mijn plek vond in ondersteunende functies bij ondernemingsraden.

 

Ik kan er gelukkig ook bij vertellen dat ik in de tussentijd moeder mocht worden van onze prachtige, inmiddels 15-jarige dochter.

Zakelijke teksten

Al tijdens mijn recente VA-opleiding bij Nicole Bunschoten werd me duidelijk dat het belangrijk is een niche te kiezen als VA. Een niche in het aanbod van werkzaamheden of een niche in de branche waar ik mijn klanten wil vinden. Schrijven van teksten is in mijn betaalde banen altijd een belangrijk onderdeel van mijn takenpakket geweest. Bij de eerste paar werkgevers hoorde het maken van verslagen en teksten schrijven tot mijn taken als secretaresse en management ondersteuner. Bij latere werkgevers werkte ik voor de ondernemingsraad en bevatten de zakelijke teksten veelal jargon uit deze vakgebieden. Het schrijven van deze teksten geeft mij energie en ik heb er plezier in de teksten, ondanks het gewenste jargon, toch helder en duidelijk in plaats van ‘wollig’ te schrijven voor het betreffende publiek.

Niche als VA

Als zelfstandig ondernemend VA wil ik het schrijven van teksten mijn hoofdaanbod maken, maar vanuit een ander perspectief dan de strikt zakelijke teksten. Ik wil klanten helpen door hun levensverhaal te schrijven. Dit betekent dat ik de persoon één keer of meermalen interview en deze verhalen uitwerk tot het levensverhaal. In dit aanbod kan ik mijn persoonlijke kwaliteiten en drijfveren kwijt en ik ben er van overtuigd dat ik de klant een groot plezier doe met hun mooie levensverhaal.

Een mooie opdracht waar ik mee start is niet direct het levensverhaal van een particulier persoon, maar het levensverhaal van fanfare St. Caecilia Broeksittard (waar mijn dochter speelt) uit mijn woonplaats Sittard. Voor hun 120-jarig bestaansjubileum komend jaar, maak ik een herinneringsboek, waarvoor ik leden en oud-leden interview en hun verhalen vertel, gecombineerd met foto’s en verhalen uit de rijke historie van de vereniging en gemeenschap waar ze onderdeel van zijn.

‘What you see is what you get’

Mijn klanten mogen van mij weten dat ze krijgen wat ze zien, dat ik betrouwbaar ben en serieus met mijn werk omga, kwaliteit lever vanuit een ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ perspectief. Als online ondernemer heb ik de vrijheid mijn eigen agenda in te vullen, ik heb weinig extra reistijd en houd dus meer tijd over voor mijn privéleven met mijn gezin. En daarbij hoef ik geen werkzaamheden meer op te pakken waar ik energie op lek, ik kan kiezen wat ik leuk vind om te doen! Hoe mooi is dat?

‘Dat verwacht ik niet van jou!’, dergelijke reacties krijg ik wel eens als ik mijn humor inzet in een werkrelatie, om een beetje lucht te brengen. Dan ben ik wel verrast door zo’n reactie. Vanuit mijn jarenlange ervaring kan ik mijn klanten tevredenstellen met een solide basis aan kennis en kunde en vandaar uit werken, zodat de klant geen omkijken meer heeft naar de taken die aan mij uitbesteed zijn.

Naast inkomen geven mijn klanten mij de gelegenheid mijn creativiteit en persoonlijke aandacht in te zetten voor hun onderneming en zij geven mij daarmee plezier in mijn werk.

Wil je slagen als VA?

Heb je interesse in het vak Virtual Assistent? Wil je echt slagen als zelfstandig online ondernemer? Het betekent in ieder geval dat je ‘baas in eigen tijd en ruimte’ wordt. Dat kan een voordeel zijn voor mensen die overprikkeld raken in een drukke werkomgeving of kantoortuin. Wees je wel bewust dat zelfstandig ondernemer zijn iets heel anders betekent dan ondernemend zijn. Als zelfstandig online ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet en kiest.

Benieuwd of het VA vak iets voor jou is of dat jij geschikt bent voor het VA vak?

Bij mij krijg je geen confetti en ballonnen, geen poespas rondom de opleiding, je krijgt 100% Nicole met een gedegen programma en vooral 1 op 1 persoonlijke coaching en aandacht. Spreekt het online ondernemerschap je aan? Wil je zelf groeien en meer leren? Of heb je andere vragen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan of meld je aan voor mijn eerstvolgende webinar.

Virtuele groet,

Nicole portret